{ "title": "Zeytin Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/zeytin-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 12:23:34", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Zeytin Kurdu, tarımsal üreticilerin korkulu rüyası olan ve maddi zarara uğratabilecek düzeyde yarattığı sorunlardan ötürü önlem alınması gereken bir tarım canlısıdır. Genel görüntüsü, baştan arka kısma doğru uzanan hafif derecede konik ve yuvarlak şekilli bir canlı türüdür. Yetişkin bir zeytin kurdu kızıl-kahverengi bir renk arası zemine sahiptir ve üzeri sık sarı tüylerle kaplıdır. Zeytin kurtları kış aylarında toprağın altında diyapoz denen şekilde yani yaşamsal faaliyetlerini miimum seviyeye indirgeyerek uyku döneminde geçirirler. Yıl içerisinde hava şartlarına göre toprak altından çıkarlar. Özellikle mart ayının sonu nisan ayının başlarından itibaren ortaya çıkmaktadırlar. Yıl içerisinde bir kez döllenme yaparak yaşamlarını idame ettirir ve çoğalırlar.

Zeytin Kurdu Zarar Şekilleri

Zeytin kurdu, önemli düzeyde zeytin ağaçlarına ve değişik aksamlarına zarar vermektedir. Zeytin kurdu zarar şekillerini 3 çeşit olarak ele alabiliriz:
Meyvelere Verdiği Zararlar

Yetişkin hale gelmiş olan zeytin kurdu meyvelere direkt zarar vermektedir. Leblebi büyüklüğünü almış olan yetişkin zeytin kurdu, 1- 1,5 cm boyutuna gelene dek beslenmesini meyvelerden sağlamaktadır. Bu beslenme döneminde meyvede çeşitli yaralanmalar meydana getirirler. Yaralanmış olan meyveler gelişememeye başlayarak büzüşürler ve kendilerini çürümeye bırakarak dökülmeye başlarlar. Çok ciddi ürün kaybı ve maddi zarara sebebiyet veren bu durum, meyvelerde gözle görülür şekilde karakteristik bir oluşum göstermektedir.

Yapraklara ve Taze Sürgünlere Verdiği Zararlar

Mart ayı sonu ve nisan ayı başlarında uyku halinden çıkıp toprak üzerine geçmeye başlayan yetişkin zeytin kurdu, ağaçta meyve ve çiçek dönemi henüz oluşmadığı için direkt olarak hedefi taze sürgünler ve yapraklardır. Bu durum ağacın meyve dönemine büyük zarar vermektedir.

Çiçeklere Verdiği Zarar

İlk ağaca çıkış döneminde taze sürgünlerden ve yapraklardan gereken besini alan zeytin kurdu, bir dönem sonra oluşmakta olan meyve çiçeklerini istila ederek, çiçeklerin zamanla sararıp meyve veremeden dökülmelerini sağlamaktalar.

Zeytin Kurdu Korunma ve Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

Zeytin kurdu erişkin dönemden sonra kanatlandığı için çok küçük sarsıntıda kurt halindeyken veya kanatlı haldeyken ağacı terk eder. Güneşsiz havalarda çok sersem ve yavaş hareket ettikleri için, tam topraktan çıkıp taze sürgün ve yapraklara saldırdığı anda güneş doğmadan önce bir çarşaf ile ağaç altına gerilerek sallanmaya başladığında kurtlar dökülmeye başlar. Kurt dökme işlemi bittikten sonra gerilmiş ve kurtların içinde bulunduğu çarşaf imha edilir. Bu işlem nisan ayı içerisinde yapılmalıdır. Çeşitli zirai ilaç firmaları birçok ilaç üretmiş olmasına rağmen birçok tarım işi mensupları çarşaf ile zeytin kurdundan kurtulma şeklini uygulamaktadırlar.
" } ] }