{ "title": "Kıl Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/kil-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 09:38:12", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Kıl kurdu, yuvarlak solucanlar ailesinden olup, dünyada yaygın olarak özellikle çocuklarda görülen bir bağırsak parazitidir. Kıl kurdu herkes de görülebilen, dişileri 10, erkekleri ise 3 milimetre uzunluğunda olan ipe benzeyen bağırsak parazitlerine verilen addır. Her yaş düzeyinde görülebilme ihtimali olan kıl kurdu, çoğunlukla 5 ile 14 yaş arasında daha çok görülme ihtimali taşımaktadır. Toplumda sıklıkla karşılaşılan bir problem olan kıl kurdu, kişiden kişiye değişebilmekte ve farklı etkiler göstermektedir. Kıl kurdunun yumurtaları 50-60 μ m uzunluğunda, 20-30 μ m kalınlığında olup, oval, bir tarafı düz, diğer tarafı ise konveks bir yapıdadır. Başka bir söyleyişle asimetrik elips şekillidir. Düz, renksiz ve kalın bir kabuğu olan kıl kurtlarının yapışkan özellikleri vardır. Binlerce yumurtadan meydana gelen küme çıplak gözle görülebilir. Yumurtlama zamanlarında içinde bazen larva bazen embriyo halinde bulunmaktadır. Larvaları ise beyaz veya kremsi renkte olup, konakçı bedende 140-150 μ m uzunluğuna kadar büyüyebilir. Yetişkin kurdun vücudunu örten kutikula ön uç kısmında genişlemiş ve yassılaşıp şişebilen bir hal almış şekilde bulunur. Bu kutikulada kalınlaşma enine çizgili bir görüntü şeklindedir. Ağız kısmı üç dudakla çevrilidir. Yemek borusunun arka uç kısmı, içinde bir diş aygıtı bulunan geniş bir bulbus şeklindedir. Küçük ve beyaz renkli olmaktadır.

Kıl Kurdunun Oluşum Sebepleri Nelerdir?
Kıl Kurdunun Oluşumu

Kıl kurdu kişiden kişiye veya oto enfeksiyon yoluyla kişilere kolayca etkileyen bir parazittir. Gece saat 2-3 gibi dişi yetişkin kıl kurtları anüsten dışarı çıkarak binlerce yumurtayı makat bölgesine bırakıp, kısa süre sonra ölürler. Bırakılan bu yumurtalar yaklaşık olarak 6 saate yakın bir zamanda bulaşıcı hassasiyet kazanarak yaygınlaşırlar. Kıl kurtları kişilerin giydikleri iç çamaşırlarına dökülerek yatağa da bulaşmaktadır. Ayrıca kişiler tuvalet sırasında makatlarını temizlerken oluşabilen kaşıntı esnasında bu kurtların tırnak aralarına girdiklerinin farkında olunmamaktadır. Bu sebeple kıl kurtları çocuktan çocuğa rahat bir şekilde bulaşabilmektedir. Kıl kurdunun iç çamaşırlarda, yatak ve çarşaflarda bulunmakta olan yumurtaları oda sıcaklığında yaklaşık olarak 2-3 hafta yaşayabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca kıl kurdu bir kimsenin yediği içtiği yiyecekler ya da kullandığı eşyalar yoluyla da ağızdan ağza bulaşma hassasiyeti taşımaktadır.

Kıl Kurdunun Belirtileri Nelerdir?
Kıl Kurdundan Korunma Yolları

Kıl kurdunun meydana gelmesini engellemenin ilk basamağı özellikle çocuklarda dengeli ve temiz beslenmeye dikkat etmedir. Bunun sebebi ise kıl kurdunun en çok yayılış göstereceği grubun çocuklar olmasıdır. Yaşanılan ortamın ve kişinin özel bakımının çok daha dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca alkollü içecekler, sigara gibi tütünlü ürünler ve sigara içilen dumanlı yerlerden uzak durulması gerekmektedir. Kişinin ailesi içinde daha önce kıl kurdu ile ilgili bir problem yaşanmış ise mutlaka bir doktor muayenesinden geçilmesi önlem alınabilmesi yönünden faydalı olacaktır. Evlerde ise banyo ve tuvalet temizliğine çok özen gösterilmeli, özellikle kişilerin özel hijyen ve bakımlarına dikkat etmeleri sağlıkları açısından oldukça yararlı olacaktır.
" } ] }