{ "title": "Kalp Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/kalp-kurdu.jpg", "date": "21.01.2024 20:03:40", "author": "münire elpit", "article": [ { "article": "
Kalp kurdu, sivrisinek ısırığı ile bulaşan asalak bir solucan türüdür. Genel olarak kedi, köpek, tilki, kurt gibi hayvanlarda görülür. Az sayıda da olsa insanlarda görülmüştür. Adı kalp kurdu olduğu halde genel olarak akciğerde kılcal damarlar arasında görülür. Hastalık sivrisineğin hasta bir canlıyı ısırıp aldığı paraziti sağlıklı canlıya bulaştırması şeklinde olur. Bu parazitler kan dolaşımına katılarak 100-120 gün içerisinde kalbe ulaşırlar. Kalpte ulaşan parazitler burada 3-4 ay içerisinde ergin boyuta ulaşırlar uzunlukları 20-30 santimetreye kadar ulaşan bu parazitler burada yumurtlamaya başlar ve yumurtadan çıkan larvalarda kan dolaşımına dahil olur. Bu larvalar mekanik kan akışını engeller. Ancak larva sayısı yeterli miktara ulaşmadan klinik belirti göstermez.

Bu hastalığın belirtileri ise kuru öksürük, solunum güçlüğü, çabuk yorulma, uyku hali, kilo kaybı, kalp yetmezliği, iştahsızlık gibi belirtiler gösterir. İlerlemiş hastalık durumlarında ise sarılık, taşikardi ve bayılma nöbetleri gözlemlenir.

Hastalığın tedavisi ise kalpte ergin parazit oluşmadan önce mümkündür. Larvalar ilaç tedavisi yapılarak temizlenip hastalık düzeltilebilmektedir. Ancak parazit kalpte oluştuktan sonra tedavisi pek mümkün değildir. Çünkü kalp içine yerleşen parazitler burada yeni larvalar oluşturmakta ve tedaviyi mümkün kılmamaktadır.
" } ] }