{ "title": "Diş Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/dis-kurdu(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:02:20", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Diş Kurdu; Hastalıklı olan dişler, ağız sağlığını etkilemesinin yanında, insan vücudundaki diğer organların sağlığını da bozabilir. Diş çürüğünün ortaya çıkardığı bakteriler, kalbe ve böbreğe kadar yerleşerek farklı enfeksiyonlara sebep olabilir.

Ülkemizde sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme tarzı, ağız, diş sağlığı bakımı ve düzenli diş hekimlerine gitmeye yeterince önem verilmemesinden dolayı, dişlerde kurtlanmalara bağlı çürüklere yol açmaktadır.

Ağız diş sağlığı, küçük yaşta alışkanlıkla başlamakta olan bir süreçtir. İki yaşından itibaren, günde iki kez diş fırçalanması diş kurdu oluşumunu engeller. Günde 2 defa diş fırçalanmazsa, ağızdaki artıklar bir süre sonra dişlerin üzerine barınarak, plak haline gelir. Plak halini alan bu birikinti, 24 saat sonra artık fırça ile dahi temizlenemeyecek hale gelir. Bu oluşan plak, zaman geçtikçe mikroorganizmalar için besin yeri haline gelir ve artan mikroorganizmalar bir süre sonra, dişin minesini aşırı derecede harap eder. Bu olay eğer aşama esnasında tespit edilirse, geri dönüşümü zor olmaz. Ancak eğer dişin üzerinde bir çukur oluşmaya başlamışsa, artık geri dönüşümü olmayan bir duruma gelir. Özetle çürük oluşumu, bakımla doğru orantılıdır. Bakılmayan dişlerde diş kurtları zamanla dişleri yiyerek çekimini dahi zor hale getirip, acı çekilmesine yol açar. Bu sebeple vücuda nasıl bakılıyorsa, aynı özen dişlere de gösterilmelidir.
" } ] }