{ "title": "Dağ Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/dag-kurdu(1).jpg", "date": "20.01.2024 06:29:59", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Dağ kurdu, köpekgiller familyasının en iri türü olarak bilinir. Bu kurt çeşidi köpek ve boz kurdun türlerindendir. Bu kurt, gri kurt ve orman kurdu olarak bilinen ve dünyada en çok yaygın olarak görülen kurt türlerindendir. Güney Amerika'da bir zamanlar yaygın olarak bulunan dağ kurdu, bu zamana kadar da çakal olduğu düşünülen birçok bölgede yaşadığı görülen kurtlar arasındadır.

Dağ kurdunun özellikleri nelerdir?

Dağ kurdu köpeklerden daha uzun yapıya sahiptir. Göğüs kısmı daha yüksek ve ince olduğu görülür. Dağ kurdunun kafası büyük, kulakları kısadır. Bu kurdun kuyruklarında bulunan püskülleri vücutlarının uzunluğuna orantılıdır. Dağ kurdunun renkleri değişiklik gösterir. Bu renkler sarımsı, kızıl, gri, siyah ve beyaz renkte dağ kurtları mevcuttur. Bu kurtlar Asya'nın ve Avrupa'nın sıcak olmayan bölgelerinde çoğunluk olarak görülmektedir. Dağ kurdu genellikle yükseklerde Alaska, İskandinavya, Kuzeybatı Kanada gibi alanlarda görülür. Bu kurdun ağırlıkları yaklaşık olarak 80 kilo civarındadır. Yerden uzunluğu 150 santim civarındadır. Keskin gözleri ve etrafında olup bitenleri kolayca hisseden hassas kulakları vardır. Ayrıca ısırıkları oldukça güçlüdür. Çünkü son derece güçlü bir çene yapısına sahiptir. Topluluk halinde yaşayıp, çoğalan dağ kurdu, avlanma konusunda da birbirlerinden ayrılmazlar.

Dağ kurdunun dağılımı

Dağ kurdu sürü hayvancılığını geliştirmeden önce dünyanın en yaygın yırtıcı hayvanları arasında görülmekteydi. Kuzey Afrika, Kuzey Amerika, Kuzey Avrasya gibi yerlerde yaygınlık olarak görülür. Özellikle Batı Avrupa, Moğolistan, İran gibi bölgelerde dağ kurduna rastlanmaktadır. Birçok çeşidi bulunan dağ kurdunun bulunduğu ortama uyum sağlayabilen özel bir yapısı vardır. Sıcak ve soğuk iklimlerde rahatlıkla yaşayabilen hayvanlar arasındadır. Kutup bölgelerinden, çöllere, yüksek dağlarda, kumluk alanlara kadar birçok alanda yaşamını sürdürebilir. Dağ kurdu bozkırlarda ve ormanlarda, yüksek dağlık alanlarda yaşamayı sever. Erken çağlardan beri insanların sahip çıktığı açık alanlarda, ormanlara kaçması yüzünden orman hayvanı olarak dağ kurdu adlandırılır.

Dağ kurdunun beslenmesi

Dağ kurdu genellikle ot obur hayvanlar yiyerek beslenmektedir. Doğal şartlarda yiyecek bulunmadığı zamanlarda ise kuş gibi hayvanları da avlayarak yaşamını sürdürür. Ayrıca aç kaldığı zamanlarda hayvan ölülerini bile yiyebilir. Diğer yırtıcı et oburlar gibi hayvanları ihtiyacını karşılamak için, yani aç kaldığında avlar. Hiç yiyecek hayvan bulamaz ise meyve gibi şeyleri de tüketerek; karnını doyurmaya çalışır.

Dağ kurdunun yaşam yapısı

Dağ kurdu genellikle yalnız görülse de sürü olarak yaşarlar. Doğal ortamlarda anne, baba, yavrularından oluşan bir aile yapısı mevcuttur. Bir önceki senenin yavruları kendilerinden küçük kardeşlerine bakarak; anne ve babasının avlanmasına yardımcı olur. Ayrıca kurtlar arasında değişik bir yaşam şekli vardır. Birbiriyle akraba olan kurt sürüsü kendi aralarında çiftleşmez. Dağ kurtları çiftleşmek için yabancı kurt bulamazlarsa, ömür boyu yalnız yaşarlar. Dişi olan kurt bir anda birden fazla kurt dünyaya getirebilir. Dişi olan dağ kurdu her yıl doğurma özelliğine sahiptir. Hissi yapısı ile ailesini etrafındaki tehditlerden korur. Dağ kurdu toplu yaşantısı ile oluşum gösterir.

Dağ kurdunun geçmişi

Dağ kurdu dünyada çeşitli kültürlerde bulunduğu görülmüştür. Ayrıca birçok efsanelerde, masallarda kendilerinde kötülük sembolü olarak da bahsedilmektedir. Ancak bazı ülkelerde ise kurtlara daima hayranlık duyulmuştur. Kutsal sayılan hayvanlar arasında olduğu bilinmektedir. Kimi inanışlara göre ise kurtların atalarının ruhunu taşıdığına inanıldığı bilinmektedir.
" } ] }