{ "title": "Çocuklarda Bağırsak Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/cocuklarda-bagirsak-kurdu.jpg", "date": "19.01.2024 14:20:21", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Çocuklarda bağırsak kurdu, beyaz solucanı andıran görünüşteki parazit canlılardır. Bağırsak kurtlarının vücudumuzda konakladığı yerler ise normalde ince ve kalın bağırsaklardır. Fakat fazla kıl kurdu istilalarında parazitlerin kalın bağırsaktan çıkarak idrar kesesine göç ettiği durumlar olabilmektedir. Bağırsak kurtları yumurtayla üreyen canlılardır. İnsanlara bulaşması da genelde yumurtalarının bir biçimde birey vücuduna giriş yapmasıyla olabilir. Ülkemizde en sık rastlanan parazit kıl kurdudur. Kıl kurdu birkaç milimetre boyu ile birkaç cm boyunda olabilir. Tenyaların boyu ise iyileştirilmediği hallerde birkaç metreyi bulabilir.

Barsak parazitleri nüfusun çoğunun sıhhatini negatif etkiler. Kirli sulardan, kirli sebzelerden, musluklardan, pişmemiş etten, parazit yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve çamaşırlardan, topraktan, enfekte hayvanlardan üstelik havadan bile geçebilir. Bağırsak parazitlerinin sebep olduğu enfeksiyonların bir bölümü herhangi bir belirti göstermez ve teşhis genelde dışkı incelemeleri yöntemiyle konulur. Bağırsak parazitlerinin semptomları birkaç faktöre bağlı değişim gösterir. Parazitin çeşidine, yerleştiği organa ve parazitin miktarına yönelik belirtiler değişir.

Geceleri anüste kaşıntı, kansızlık, beslenme bozukluğu ve ishal, karındaki ağrı, uyurken ağızdan sık sık salya gelmesi ve yastığın salya ile ıslanması benzeri belirtiler görülebilir. Bağırsak parazitleri yerleştikleri diğer uzuvlara hasar vererek çok hastalığa sebep olabilirler. Örneğin; apandisi tıkayarak apandisite sebep olabilirler, erişkinler kız çocuklarında, genital bölgeye geçerek yerel iltihaplanmalar, akut bakteriyel idrar yöntemleri enfeksiyonu, vajinit ve salpenjite benzeri çok rahatsızlığa yol açılabilir. Bağırsak parazitlerine ilişkili enfeksiyonlar çok başarılı bir pozisyonda emniyetli ve kapsamlı spektrumlu antiparazitik ilaçlar ile iyileştirilebilir. Bu yazıda bağırsak parazitlerinin çocuklarda kıl kurdu, bağırsaklardaki birtakım parazitler sebebi ile meydana çıkışı ile alakalı bilgiler bulunmaktadır. Parazitler sebebi ile meydana gelen kıl kurdu, kişin vücudunda yer alan kan ve besinler yardımıyla hayatını sürdüren canlılardır. Çocuklarda yaygın bir biçimde rastlanan bu parazitlerin bulaşıcı nitelikleri bulunur.

Parazitlerin en sık olarak rastlanan türü kıl kurdudur. Kıl kurdu çok hızlı bulaşsa da rehabilitasyonu çok kolay yapılabilen bir parazit türüdür. Bağırsak solucanları çok bulaşıcı bir yapıya sahip olduklarından, çocukların oyun oynadığı mekanlardan, çocuğun tırnaklarının arasından rahatlıkla vücuda girebilir. Aşağı yukarı 0.5 milimetre boyutlarında, beyaz ve ipe benzeyen yapıda olan kıl kurtları bağırsaklarda yaşar ve anüsün dışarısında yer alan deriye yumurta bırakarak canlılığını yitirir. Kıl kurdu yumurtadan çıkarken fazla kaşıntıya sebep olabilir. Çocuk kaşınan bölgeyi kaşır ve ellerinin hijyenini sağlamadan ağzına götürürse, kıl kurduna ilişkin yumurtalar sindirim sistemi civarına ulaşır ve olgunlaşır. Yumurtalar kolay kolay canlılığını yitirmez. Ev ortamında, yatakta ve yatak çarşaflarında uzunca zaman canlılığını koruyabilir.

Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda kıl kurdu bazı durumlarda bu tür belirtiler verebilir ama bazı durumlarda ise rahatsız edici bir bulguya sebep olmayabilir. Dişi kıl kurdu gece uykusunun tahmini 2 saat ardından anüsten dışarı çıkarak anüsün etrafına pek çok yumurta atar ve az bir süre geçince ölür. Dişi kıl kurdunun attığı yumurta 6 saat içerisinde bulaşıcı bir tesir kazanır. İç çamaşırına, yatağa ve kaşındığı halde el ve tırnak aralarına bulaşır.

" } ] }