{ "title": "Burun Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/burun-kirigi.jpg", "date": "20.01.2024 11:41:09", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Burun Kurdu, Ülkemizde nadiren olsa da görülen burun kurdu rahatsızlığı aslında kişinin kişisel bakımına dikkat etmemesinden kaynaklı bir rahatsızlık çeşididir. Burun görev itibariyle 5 duyu organımızdan biri olup koku alma duygusunu oluşturan organımızdır. Koku reseptörleri yaygınlığını salgılaması ile burun yoluyla kokunun hangi çiçek veya yemeğe ait olduğuna ilişkin beynimize sinyal reseptörlerini gönderir. Böylelikle konunun bir nevi tarifinin beynimizle yapılması sağlanır. Ancak bir kısım ortamlardan kaynaklı olarak burun derisinin bakteri ve parazitlerin burun yoluyla nefes alırken geniz bölgesine geçmesine neden olur. Bazen de burun içerisinde fazla alkollü içecek kullanmaya bağlı olarak görülen yağ bezlerinin büyümesi şeklinde bir kabartı oluşabilir. Burun içinde çıkan bu kabarıklık zamanla büyüyerek parazit tarzı yapıların oluşacaktır.

Burun Kurdu Oluşumu

Burun içerisine solunum yoluyla veya yiyeceklerden sirayet eden yapının. Burun kıllarını geçerek geniz ile burun arasına yerleşen lavraların büyümesi ile bu kurt oluşmaktadır. Bu kurt bazen tüketilen besinlerden kaynaklı olarak burun altıda biriken yağların zamanla parazitsi yapının büyümesi ile hareketlilik kazanmasıyla kurt oluşmaktadır ancak yaygın olarak parazit yapının nefes alırken bu kurt oluşmaktadır. Nefes alınan bölgede solunumun yapıldığı yer enfeksiyon içermekte ise nefes yoluyla alınan parazit nemli ve besin değeri taşıyan mukoza yapışır. Burada zamanla büyür ve besin bolluğundan kaynaklı olarak çoğalır. Burada yumurtlayarak burun derisine yapışarak çoğalır. Oluşan kurtlar hareketlidir ve ortalama gelişimini tamamlayan bir burun kurdu yaklaşık 2 mm'den 1 cm'ye kadar büyüyebilir. Zamanla çoğalan bu kurtçuklar burun deliğinden düştüğü gözlemlense de geniz ile burun arasında kalan burun kurtları orada çoğalmasına devam eder. Burada çoğalan burun kurtları rahat nefes almamızı engeller ve beynin algılaması gereken koku reseptörlerinin beyne iletilmesini engeller niteliktedir.

Burun Kurdunun Yok Edilmesi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bu kurtlar kulak uzmanı tarafından ilgili malzemeler ile çıkartılır. Uzman hekim öncelikle burun kurdunun bulunduğu alanı tam anlamıyla tespit etmek amacıyla ışıklı bir kamera yardımı ile burnun içini ve geniz yapısını inceler. Akabinde bir ekran yardımı ile elindeki cımbız tarzında bir alet ile ilgili kurtları kamerada bakarak cımbız yardımıyla tutarak yavaşça çıkartır. Bu işlem burunda bulunan bütün kurtlar çıkartılıncaya kadar yapılır. Burun kurdu çıkartılırken kurtların çıkmasını engellediği mukoza sıvısı da birlikte çıkar. Çıkan burun pisliğine yapışan kurtçuklar tek tek çıkartılır ve kamara ile yapılan incelemede hiçbir kurtçuk kalmayana kadar bu işlem devam eder. Kurtların temizlendiğini gören Uzman doktor bu defa dezenfekte işlemi gerçekleştirerek burada yer alan kurtlara ait lavralara ve yumurtaların daha sonra çoğalmaması için bu dezenfekteye birlikte burun uygun ilaçlar ile genze kadar yıkanarak burun kurdu rahatsızlığından kurtulmuş olursunuz. Her ne kadar burun kurdunda kurtulmuş ise de hasta bir daha böyle bir sorunla karşılaşmamak açısından hastalığın neden olduğu ortamdan uzak durmalıdır. Kaldı ki burun kurtlarının tekrarlanmaması açısından Uzman hekimin vermiş olduğu ilaç ve tedavileri eksiksiz olarak yapmalıdır.
" } ] }