{ "title": "Bağırsak Kurdu Ameliyatı", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/Bagirsak-Kurdu-Ameliyati-18.jpg", "date": "19.01.2024 12:40:30", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Bağırsak kurdu ameliyatı, genelde gözle görülmeyen yumurtaların ağızdan alınması sonucu, bunların gözle görülen kurtçuklara dönüşmesi ve sindirim sistemimizde yaşamaya başlamasıyla neticelenen bir iltihap hastalığına karşı uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Parazit enfeksiyonlarına gerçekte enfestasyon denir. Fakat baş karıştırmamak için biz tekrar de kısaca iltihap terimini kullancağız. Bunların boyu 1-2 milimetre olan ince kıl kurdundan, boyu 1-2 metreyi bulan Ascarise kadar çok türü vardır.

Bağırsak parazitleri dünyada gelişmekte olan tüm ülkelerde bulunduğu gibi Türkiye'de de mühim sıhhat sorunlarından bir tanesidir. Genellikle çocukları etkileyen bu parazitler, onların gelişimini büyük ölçüde engellemektedir.

Hastalığın anlaşılması için hangi tetkikler yapılır?

Bağırsak parazitinden şüphelenildiği zaman ilk önce dışkıda parazit aranması, gibi tetkiklere başvurulur. Sonuç negatif çıksa da parazitten çok şüpheleniliyorsa tahlil defalarca (Örneğin üç gün art arda) tekrarlanabilir. (Çünkü parazitin yumurtası her an dışkıda görülemeyebilir) Arada sırada mikroskopla görülemeyen hallerde bilhassa giardia ve amip gibi parazitler için dışkıda özel antijen testleri de yapılabilir. Genellikle makatta kuvvetli kaşıntı varsa, toplum arasında kıl kurdu diye tabir edilen oksiyür için selofan bant tekniği uygulanarak parazitin anüs ağzına bıraktığı yumurtalar da aranabilir. Tanısı güç olan özellikle amip apsesi ya da kist hidatik gibi süreğen parazit hastalıklarında enderen kanda da amip ve ekinokok gibi parazitlere karşı bağışıklık siteminin meydaan getirdiği aklar da aranabilir. Yine kist ve amip apsesi şüphelenilen yere göre Ultrason, tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemleri de gerekebilir.

Bağırsak Kurdu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
" } ] }