{ "title": "Alman Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/alman-kurdu.jpg", "date": "21.01.2024 00:49:42", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Alman kurdu, Alman çoban köpeği olarak da bilinir. Almanya kökenli bir köpek ırkıdır ve kurt köpeği olarak da bilinir. Mükemmel görünümlü olan köpekler atletik ve güçlü olmasının yanında, zekidir. Doğruca yetiştirildiği takdirde iş köpeği olarak da kullanılabilir. Bu kurtlar genellikle iki bölüme ayrılır. Birinci türü Show köpekleri denilen farklı bir versiyon olarak görülür. Bir diğeri de iş köpekleri olarak bilinen türle karşımıza çıkar. İş köpeği olarak bilinen türü yüksek bir kalça ve uzun bacaklara sahip vücut yapılıdır. Show için kullanılan köpekler ise daha çok alçak bir kalça ve adaleli bir vücuda sahip olup; gösterişli bir vücutla kendilerini gösterir. Alman kurtları dünyada tercih edilen köpek ırkları arasında ilk sıralarda yer alır.

Alman kurdunun özellikleri nelerdir?

Alman kurdunun ideal boyu dişi olanlarında 58 santim, erkek olanlarında ise 63 santimdir. Ağırlıkları dişilerde 25-35 kilo arasında, erkeklerde 35-42 kilo arasında görülmektedir. Yüz olarak sert bir yapıya sahip olan bu kurdun yüksek alın yapısına sahiptir. Uzun burna sahiptir ve burun kısımları siyahtır. Çene yapısı oldukça güçlü olduğundan dolayı, keskin ısırma işleve sahiptir ve yaralama özelliği ile de bilinir. Alman kurdunun gözleri orta büyüklükte ve dikkat çekici bir görünümde bulunur. Alman kurdu düzgün bir eğitim aldığı zaman zeki ve kendine güvenen bir yapısı vardır. Emin bir bakışı ile etrafını takip eder ve kulakları sayesinde etrafında hareketliliği kısa sürede hisseder. Kulakları birbirine paralel bir şekilde dik ve geniş yapıdadır. Alman kurdunun boynu uzundur ve kaldırıp indirerek; boynunu hareket esnasında hızını ayarlamak için kullanılır. Alman kurdu köpeğinin kuyruğu uzun tüylüdür ve genelde bu tüyler siyahtır. Alman kurdu kendi arasında çeşitleri ayrılır. Yaklaşık olarak 12 çeşidi vardır. Kısa tüylü, uzun tüylü cinsleri vardır. Bunların bazılarının boyunlarının yüksekliği bedeninin yarısı kadar düşüklükte bulunur. Bu köpekler genellikle şov amaçlı kullanılan köpekler olarak bilinir. Kimi türlerinde ise bel kısmı düz ve düşük, bel ile vücut kıyaslandığında daha orantılı görünür. Alman kurdu çeşitleri renkleri sahiptir. Genelde kahverengi, siyah-kırmızı, sarı-siyah renkte olurlar. Nadir olarak da kimi türlerinde siyah gri kırçıllı ve tüm beyaz renklere sahip olan türleri bulunmaktadır. Önceden genellikle gri ve siyah beyaz renkli kurt olarak bilinirdi. Kahverengi siyah gibi renklere sahip olan köpekler laboratuvarlarda genleri ile oynanarak çoğaltılmıştır. Bu meşhur köpek olmasının yanında, yıllardan beri tutulan; en çok beslenen kurtların arasında bulunmaktadır. Çocuklarla ilişkisi oldukça yüksektir. Ayrıca bu köpekler filmlerde de oldukça etkin rol alırlar.

Alman kurdu yapısı

Alman kurdu standartlarına göre oldukça aktif bir kurt olup; kendinden emin bir yapıya sahiptir. Bu kurtlar eğitim heveslidir ve görevlerini çabucak yerine getirirler. Ayrıca oldukça vefalı ve sahibine karşı sevecen yapısı ile koruma tavrı sergiler. Ayrıca bu kurda yeterli ilgiyi gösterilmezse, insanlara karşı saldırgan bir yapıya sahip olurlar. Görünüşü itibariyle soğuk bir yapıya sahiptirler, ama verilen eğitimler sonucunda itaatkâr olurlar. Korumacı tavırlarıyla dost canlısı bir köpektir.

Alman kurdunun kullanıldığı alanlar

Alman kurdu çeşitli alanlarda birçok amaçla kullanılmıştır. Bunlar çoğunlukla askeri, polis alanlarında olur. Keskin burunları sayesinde uyuşturucu ve ceset gibi unsurları kolayca birbirinden ayrılabilen kurt çeşididir. Patlayıcı gibi kimyasal ürünleri tanıyabilen hayvan türü olarak bilinir. Kurulacak olan herhangi bir tuzağı fark ederek ilgiyi oraya çekmektedir. Ayrıca askerleri ve polisleri düşmanlara karşı korunması ile de bilinir. Bu köpeklere iş eğitimi verilerek; birçok alanda kullanıldığı görülmüştür. Örneğin paraşütle uçaktan atlama konusunda eğitim alıp; böyle alanlarda kullanıldığı bilinmektedir. Oldukça dikkatli bir yapıya sahiptirler ve büyük bir ciddiyetle işlerine odaklanmaları ile bilinir. Alman kurdu geçmişte de birçok savaşta kullanılmıştır. Bunlardan en önemlisi İkinci Dünya savaşında Stalingrad sırasında kullanıldığı kaynaklarda mevcuttur.

Alman kurdu sağlık yapısı

Alman kurdu yaklaşık olarak 15 yıl yaşadığı bilinmektedir. Bu köpekler fiziki açıdan da oldukça hassastır. Alman kurdunda kalça çıkıklığı, mide hassasiyeti, bazılarında kulak bölümünde olan düşüklük gibi sıkıntılar görünür. Kalça çıkıklığı genellikle genetiktir ve kalça çıkıklığı ameliyatı ile düzelse de kalça çıkıklığı olan kurttan yeterli performans alınamaz. Bu kurtların sindirim sistemleri kısa ve hassastır. Ayrıca mide sorunu sebebi ile barf diyeti uygulandığı bilinmektedir. Beslenme koşulları özel ve fazla çeşit olmayan gıdalar ile beslenirler. Aynı zamanda köpek alerjisinin bulunmadığı mamalar ile de beslenmelerinde fayda vardır.

Alman kurdunun kulak düşüklüğü istenmeyen bir durumdur ve genetik bir yapıdır. Böyle kurtlar ırk yarışmalarına alınmaz ve böyle olanların çoğalmalarına izin verilmez. Kurtların üretimine devam edilmesi için Körung ve Schutzund tesislerinden geçirerek; gerekli notları alması ile üretimine izin verilir. Bu testler yeterli görülmezse; çiftleşmesine izin verilmez ve üretimi yapılmaz.
" } ] }