{ "title": "Ağaç Kurdu", "image": "https://www.kurt.gen.tr/images/agac-kurdu(1).jpg", "date": "20.01.2024 08:23:01", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Ağaç Kurdu, Ağaç kurdu otçul bir böcek türüdür. Tahta kurdunun vücudunu saran sert bir kabuğa sahiptir. Onu dış etkenlere karşı koruma sağlar. Renkleri genelde koyu kahverengi olup baş kısımları da siyah renklidir. Baş kısımlarında bulunan bir çift küçük antenleri vardır. Bu sayede onların hassas titreşimleri ve ses dalgalarını daha iyi algılamalarına yardımcı olur. Tahta kurdunun üç ayağı soldadır ve üç ayağı da sağda olmak üzere altı tane bacağı vardır. Bu bacakları tırtıklı ve çıkıntılıdır. Bu çıkıntılar tahta kurdunun kolay hareket edebilmesini sağlar ve tırmanmasını da olanak verir. Bu nedenle ağaç ve ahşapları rahatlıkla kemirerek içine yuva yaparlar. Gözle görülmesi çok zor olan ağaç kurdu yaklaşık 1,5 ile 3 cm kadardır. Ağaç kurdu insana doğrudan zarar vermediği gibi dışarıdan getirdikleri mikropları, mutfakların ve dolapların içindeki yiyeceklerin üzerinde dolaştıkları için insanlara değişik alerjik reaksiyonları bulaştırıcı özellikleri bulunur. Ağaç kurdu zedelenmiş olan tahtaların arasında daha hızlı ve kolay ilerler. Bu nedenle eski tahta eşyaları, pencereler, parkeler ve mobilyalar içerisinde yaşarlar. Yani ağaç ve ahşap türü olan her metanın içinde beslenirler. Tahta kurdunun kemirme sesleri sessizlikte, delik açarken sesleri duyulur. Tahta kurdu hem sert hem de yumuşak ahşapları delecek kadar güçlü ağız yapısına sahiptirler. Bu arada kemirdikleri tozlar dışarı dökülür. Ağaç kurdu genelde değişik isimlerle bilinir; Ağaç kurdu, mobilya böceği ve tahta kurdu da diğer isimleridir.

Ağaç Kurdu Üremesi

Ağaç kurdu, tahtalı kemiren, oyarak yaşayan ve bitkisel beslenen bir ağaç kemirendir. Ağaç kurdu çiftleştikten kısa bir süre sonra yumurtalarını, odunların çatlaklarına, yarıklarına ve kendilerinin çıkış noktasına bırakırlar. Anne ağaç kurdu tarafından yumurtanın üzerine özel bir sıvı salgılar. Böylece ağacın dokusuna zarar verir ve çürümeler meydana gelir. Böylece yavru ağaç kurdu, odunu kolayca parçalayarak burada beslenirler. Larvadan yeni çıkan yavru ağaç kurdu, 4-5 hafta bu şekilde beslenir. Yumurtadan çıkan yavru ağaç kurdu, sarımsı ve beyaz renklidir. İyi gelişebilmeleri için daha fazla zaman gereklidir. Fakat yetişkinlerden daha fazla beslenirler. Bu sebeple yetişkinlerin üremesi 2 yıldan daha uzun bir süre alır.

Ağaç Kurdu Mücadelesi

Ağaç kurdu ağız yapısı oldukça sağlam olduğu için ağaçları, tahtaları ve ahşap olan her nesneyi kolaylıkla kemirirler. Yalnızca ağaçtan elde edilen nesneler değil, yeşil bitkilere de zarar verir. Bunun zararları açısından yeşil bitkileri delerek kurumalarına ve solmalarına sebep olur. Özellikle hayvansal dokularla beslenen türleri de besi hayvanlarına oldukça hasar verir. Bu yüzden ağaç kurdu mücadelesi ile ilaçlama şekilleri içerisinde sıvıyla hazırlanmış ilaçlar daha etkili bir yöntemdir. İlaçlaması periyodik olarak belirli günlerde yapılıp, mutlaka birkaç kez tekrarlanmalıdır.
" } ] }